Maniitsoq Museum har til huse i fire fredede kolonibygninger fra 1800-tallets anden halvdel. Dette smukke toetagers stokværkshus er hovedbygningen, hvor en del af samlingen vises. Stokværkshusene stammer oprindeligt fra Norge, kaldt »laftehus«, og blev anvendt som beboelseshus for handelens folk. En stor fordel ved denne hustype var, at den let kunne skilles ad og sejles til Grønland, hvor den kunne genrejses på kort tid.

.

Maniitsoq Museum blev indviet d. 25. oktober 1974 i det tidligere kæmnerkontor på Imeqvej. I tiden op til havde museumsudvalget i Maniitsoq bl.a. benyttet byens forsamlingshus som udstillingssted. De fire gamle kolonibygninger fra 1800-tallets anden halvdel, som i dag huser museet, lå indtil 1970 på havnen, men i forbindelse med en udvidelse af byens fiskeindustrianlæg måtte man rive dem ned. Efter ønske fra kommunalbestyrelsen blev der udarbejdet et projekt til genopførelse af de fire bygninger.

Bygningerne var en assistentbolig bygget i stokværk, en gammel butik samt pakhus bygget i bindingsværk samt et bødkerværksted og en værkstedsbygning bygget af sten. De blev i slutningen af 1970’erne genopført på Illunnguit i Kirkegårdsdalen, og i begyndelsen af 1977 kunne de første bygninger igen tages i brug.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kultur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig