En overvejende del af lokalmuseerne er opstået på baggrund af initiativ fra borgene – ud fra et ønske om at bevare, formidle og indsamle kulturminder. Museerne er ofte placeret i byens gamle del og huses i tidligere kirker, kolonibestyrerboliger og andre historiske bygninger. Lokalmuseerne er her oplistet i rækkefølge efter oprettelsestidspunkt.

Andre lokalmuseer

Narsarsuaq Museum blev grundlagt i 1991 af lokale kræfter og et lufthavnsvæsen, der stillede en bygning til rådighed. Den oprindelige samling bestod af en række dokumenter og fotos fra amerikanernes tid på flyvebasen Bluie West One samt genstande fra samme periode. Siden åbningen er der løbende indsamlet materiale, som kan belyse lufthavnsområdets historie, ligesom der også er lagt vægt på nordboernes bosætning i Sydgrønland.

Ittoqqortoormiit Museum blev taget i brug som museum d. 4. september 1997, men har aldrig haft en egentlig museumsleder ansat. I 1995 overdrog Hjemmestyret Grønlands Tekniske Organisations (GTO) tidligere kontor til Ittoqqortoormiit Kommune. Skiftende medarbejdere fra kommunens administration varetager opgaver på museet. Udstillingerne består af inventar fra et hjem i bygden Ittaajimmiit, fotos fra byens første år samt malerier lavet af den første læge på stedet.

I Kulusuk har et privat initiativ udviklet sig til at være en god attraktion for både stedets egne beboere og gæster. Museet er grundlagt af og bygger på en privat samling. En mindre bygning blev i 2012 sat i stand og taget i brug som museum, og det er stadig i denne bygning, man kan se de samlinger, en familie har opbygget.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kultur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig