Ilulissat Kunstmuseum, interiør. Kunstmuseet har en stor samling med hovedvægt på kunstmaleren Emanuel A. Petersen, som i sin tid kastede sin kærlighed på Qeqertarsuup Tunuas (Disko Bugt) fascinerende lysvariationer. Museet har i dag en varieret kunstsamling, og det har fået en stærk forankring i det lokale miljø.

.

Besøgende på Nuuk Kunstmuseum ser her en udstilling, der viser værker fra medlemmer af KIMIK, Grønlands kunstnersammenslutning. Museet, der har til huse i en tidligere kirke, har både faste og skiftende udstillinger.

.

Der eksisterer kun to mindre kommunale kunstmuseer i Grønland, Nuuk Kunstmuseum og Ilulissat Kunstmuseum. Dog huser de fleste af de kulturhistoriske museer også kunstudstillinger og samlinger.

Nuuk Kunstmuseum

Nuuk Kunstmuseum bygger på kunstsamlingen efter ægteparret Svend og Helene Junge Pedersen. Det var familiens ønske, at denne samling, der var en af de største private samlinger af kunst fra Grønland, skulle komme almenheden til gode. I 2005 åbnede de Nuuk Kunstmuseum, der med Svend Junges død i 2007 blev overdraget til daværende Nuuk Kommune. Nuuk Kunstmuseum er i dag Grønlands største kunstmuseum og huser både en fast samling og skiftende udstillinger. Samlingen omfatter bl.a. skulpturer, videokunst, akvareller, tegninger, grafik samt malerier. Der foretages løbende nyindkøb af kunst, og museet har bl.a. erhvervet værker af Pia Arke, Anne-Birthe Hove, Inuk Silis-Høgh og Jessie Kleemann. Nuuk Kunstmuseum blev i 2018 anerkendt som Godkendt museum – som det første grønlandske kunstmuseum nogensinde.

Ilulissat Kunstmuseum

Grønlands første kunstmuseum åbnede d. 15. august 1995 i en kolonibestyrerbolig opført i 1923. De første år var kunstmuseet underlagt Ilulissat Museum, hvorfra man overtog en kunstsamling med hovedvægt på kunstmaleren Emanuel A. Petersen. I 2004 blev der ansat en museumsleder for kunstmuseet, og de to museer blev adskilt. Siden har kunstmuseet fået en stærk forankring i det lokale miljø; fascinationen af tidlige udenlandske kunstnere er nedtonet, og i stedet lægges der mere vægt på samtidskunst.

Grønlands Nationalgalleri for Kunst

I 2005 blev der nedsat en bestyrelse for Fonden til Oprettelse af Grønlands Nationalgalleri for Kunst. I 2011 vandt tegnestuen BIG den udbudte arkitektkonkurrence, og der har siden været arbejdet med at finde finansiering og egnet placering til museet.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kultur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig