Fem sælarter findes året rundt i de grønlandske farvande: grønlandssælen, ringsælen og den spættede sæl.

De tre bestande af grønlandssæler føder deres unger på ynglefelter i drivisen ved Newfoundland, i Grønlandshavet og i Hvidehavet. Herfra foretager de omfattende vandringer langt mod nord på både øst- og vestkysten af Grønland. Den største bestand af grønlandssæler (ca. 7 mio.) findes mellem Canada og Grønland. I Grønlandshavet er der ca. 400.000 grønlandssæler, og sammen med ringsælen er det den mest talrige sælart.

Ringsælen forekommer overalt i de grønlandske farvande, både i fjorde om vinteren tæt foran gletsjere og langt ude i pakisen. Det vides ikke, hvor mange ringsæler der er, men arten er udbredt i hele Arktis, hvor den både kan være meget stedfast og lave lange vandringer.

Klapmydsen forekommer også overalt i grønlandske farvande, men er i højere grad end de andre sæler tilknyttet de dybere havområder, hvor den kan udnytte sin evne til lange, dybe dyk af en varighed på over 50 minutter og til dybder på over 1.000m. Den føder sin unge på isen på ynglefelter i Grønlandshavet, ved Newfoundland og i Davisstrædet, og den opholder sig også gerne på havisen i fældeperioden om sommeren. Bestanden, som yngler i Grønlandshavet, er af ukendte årsager i tilbagegang og er i dag på mindre end 100.000 klapmydser, mens bestanden, der yngler i Canada, vokser og menes at være i størrelsesordenen 600.000.

Remmesæler hviler sig på isflagerne, når de driver hen over de banker, hvor de søger føde på bunden, men de benytter også pladser på sandstrande og klippeøer til at hvile sig på. På sandbanker i fjordene i den sydlige del af landet findes den spættede sæl, som er Grønlands sjældneste sælart.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Biodiversitet og naturforvaltning

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig