Indlandsisen smelter i dag tilbage, og i de nye blotlagte landskaber dannes ny permafrost. Pionerplanter indvandrer hurtigt og sætter gang i en jordbundsudvikling i løbet af få år. Planternes indvandring og jordmiljøets dannelse er tæt koblet til hinanden. I jorden akkumuleres kulstof fra planterne, samtidig med at der til stadighed sker en nedbrydning af både jordens pulje af organisk stof samt en forvitring af jordens øvrige faste bestanddele. På grund af de generelt kolde forhold er nedbrydningen af plantemateriale langsommere end planteproduktionen i vækstsæsonen. Det er grunden til, at arktiske jorde generelt er karakteriseret ved en ophobning af kulstof. Da landskaberne i Grønland er forholdsvis unge, er mængderne af ophobet organisk stof dog begrænset med tørvedannelser på typisk op til en halv meter i forhold til meget ældre landskaber som i fx Sibirien, hvor tørvedannelser kan være mere end 10 m tykke.

Arktis har længe været i fokus som kilde til drivhusgasser pga. ophobet organisk stof i jordmiljøet og en opvarmning, der overstiger den gennemsnitlige globale opvarmning. Meget tyder dog på, at den grønlandske natur på landjorden ikke bidrager nævneværdigt til atmosfærens stigende indhold af drivhusgasser. Det naturlige kuldioxidregnskab er stort set nul (dvs. planterne optager den samme mængde, som der frigives fra jorden), optaget af metan i de udbredte tørre jorde overstiger frigivelsen af metan fra vådområder, og mængderne af kvælstof i jordmiljøet er så begrænset, at frigivelsen af lattergas er meget lille.

Forvitringen af landskabet

Landskaberne er også langsomt under fysisk og kemisk nedbrydning. På grund af en stor variation i det geologiske udgangsmateriale er der stor forskel på, hvor hurtigt landskaberne forvitrer og dermed nedbrydes. Mange steder består jordoverfladen af grundfjeld, og her sker forvitringen langsomt. På Qeqertarsuaq (Disko) i Vestgrønland er udgangsmaterialet derimod basalter, vulkanske bjergarter, som forvitrer hurtigere og frigiver store mængder af jern, som farver landskaberne og floderne rødlige. I Nordgrønland er udgangsmaterialet såkaldte karbonatbjergarter, fx dolomit, som forvitrer meget hurtigere end grundfjeld af eksempelvis gnejs.

Landskaberne omformes også i dag. Jordskælv, bjergskred og isbjerge, der kælver, kan forårsage tsunamier og efterfølgende oversvømmelser. I sommeren 2017 medførte et fjeldskred en 90 m høj tsunamibølge, som var 10 m høj, da den ramte den lille fiskerby Nuugaatsiaq i Vestgrønland og ulykkeligvis skyllede huse og fire mennesker i havet mere end 30 km væk fra bjergskreddet.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs mere om

Læs også om

Se alle artikler om Det åbne land

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig