Vigtige områder for Grønlands biodiversitet. Antallet af områder og deres placering kan ændres i takt med øget viden om arter, kortlægning af resterende områder, eller at arters udbredelse og antal ændrer sig over tid.

.

Biodiversiteten omfatter alle levende organismer på land, i ferskvand, i havet, på gletsjere og i luften. Arter, der lever i Grønland, er tilpasset de ekstreme livsbetingelser, som det arktiske klima byder på med lave temperaturer, langvarigt sne- og isdække og perioder med manglende eller vedvarende sollys. Der er stor geografisk variation i livsbetingelserne fra nord til syd, fra dybhavet til kysten og fra kysten til Indlandsisen. Inden for disse gradienter styres livsbetingelserne endvidere af havstrømme, saltholdighed, næringsforhold, geologiske forhold, permafrost, gletsjerdynamikker, sne- og isforhold, temperatur, m.m. Disse forhold er også bestemmende for primærproduktionen, og dermed for fødetilgængeligheden i de arktiske økosystemer.

Grønland er det sammenhængende landområde i Arktis, som har den største nord-syd-gående udstrækning (mere end 2.600 km). Landområdet spænder over flere klimazoner, og ud fra klimatiske kriterier inddeles det i højarktiske, lavarktiske og subarktiske økosystemer, som igen kan inddeles i floristiske provinser baseret på forskelle i vegetationen. Arternes individuelle tilpasninger og spredningsmuligheder betyder, at arterne er fordelt forskelligt. Nogle arter er vidt udbredt i hele landet, nogle er knyttet til bestemte naturtyper, mens andre kun er kendt fra enkelte lokaliteter.

Klimaforandringer og biodiversitet

Eksempel på den mangfoldighed af dyr, som kan findes på havbunden i Grønland. Her ses blomkålskoraller, fjerstjerner, søtræer, havsvampe, søanemoner, slangestjerner, hydroider og mosdyr med forgrenede kalkskeletter i en koralhave på kontinentalskråningen i Vestgrønland. Laserprikkerne (grøn) er placeret med 20 cm’s afstand; prikken til venstre er delvis skjult.
.

Biodiversiteten påvirkes også af klimaforandringerne. Allerede i dag ses tegn på ændrede udbredelsesmønstre, frodigere vegetation og »økologisk mismatch« – en tidsmæssig forskydning af planters væksttidspunkt, så det ikke passer til fx rensdyrs kælvning og insekters fremkomst.

Med højere temperaturer kan sydligere arter sprede sig til og etablere sig i Grønland, naturligt eller med menneskets hjælp, og de kan potentielt udgøre en trussel mod de arter, der allerede i dag findes her. Det højarktiske økosystem mod nord er særlig sårbart over for klimaforandringer. Nogle arter vil forventeligt kunne tilpasse sig mindre ændringer i klimaet, mens andre vil være udfordrede af begrænsede spredningsmuligheder mod nord. På sigt vil klimaændringerne derfor kunne udgøre en trussel mod det højarktiske økosystem.

Kortlægningen af biodiversiteten udfordres af landets størrelse og de finansielle midler til rådighed for sådanne undersøgelser. Særlig vigtigt i den forbindelse er viden om arters udbredelse (fx voksesteder, vigtige yngle-, fødesøgnings-, opvækst-, fældnings- og hi-områder), arters sårbarhed over for forstyrrelser og klimaforandringer (fx truede arter) og viden om særlig unikke naturtyper (fx områder med høj primær produktion, varme kilder og saltsøer).

Mens der foreligger relativt gode data for de fleste udnyttede dyrearter, er viden om andre artsgrupper mere sporadisk. Forskere har kortlagt de områder, der anses som værdifulde i forhold til at beskytte biodiversiteten.

Systematisk miljøovervågning

I 1906 anlagde botanikeren Morten P. Porsild en forskningsstation på øen Qeqertarsuaq (Disko) nær byen af samme navn. Han fungerede som stationsleder i 40 år. I 1953 blev stationen overdraget til Københavns Universitet under navnet »Arktisk Station«. Siden har den været centrum for en mangesidig forskning, væsentligst inden for naturvidenskab, og den er en af de få feltstationer nord for Polarcirklen, der er bemandet hele året.
.

Der findes i Grønland adskillige overvågningsprogrammer, som følger ændringer i naturen: Fra 25 målestationer samt data fra fly og satellitter overvåger PROMICE Indlandsisens massebalance med fokus på isranden. Observationerne omfatter målinger af afsmeltning, klima og isbevægelse, og de formidles til offentligheden gennem polarportal.dk. PROMICE ledes af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) i samarbejde med DTU og Asiaq (Grønlands Forundersøgelser).

GEM (Greenland Ecossytem Monitoring) er et overvågningsprogram, der skal dokumentere klimaændringer i Grønland og deres effekter på økosystemer, herunder biodiversiteten og drivhusgasser. GEM, der har rødder tilbage fra 1996, blev startet op ved Zackenberg forskningsstation. Siden er programmet udvidet til at omfatte Kobberfjorden ved Nuuk (2005-07) og Arktisk Station på Qeqertarsuaq (Disko) (2016-18). Programmet koordineres af Aarhus Universitet i samarbejde med Grønlands Naturinstitut, Asiaq, Københavns Universitet, GEUS og DTU. Grundtanken er løbende at måle og dokumentere klimaændringerne i Grønland samt deres effekter på det samlede økosystem, herunder biodiversiteten og drivhusgasserne.

Den nuværende forskning og miljøovervågning bygger på traditioner med rødder tilbage til botanikeren Morten Porsild, som var initiativtager til den første forskningsstation i Grønland, Arktisk Station, i 1906. Her var fokus på vigtigheden af forskning tæt på et lokalsamfund og året rundt.

Naturforvaltning

Naturen påvirkes af klimaforandringer og en række menneskeskabte forstyrrelser. For at beskytte Grønlands biodiversitet har Naalakkersuisut derfor implementeret love og bekendtgørelser, der regulerer udnyttelse og beskyttelse af naturen.

Naturbeskyttelse varetages overordnet på grundlag af Landstingslov nr. 29 af 18. december 2003 om Naturbeskyttelse (Naturbeskyttelsesloven), men også en række andre love relaterer sig direkte til naturforvaltningen. Forvaltningen af Grønlands biodiversitet er i dag delt mellem flere departementer, der varetager natur- og miljøbeskyttelsen i relation til fredningsindsatsen og i forbindelse med udnyttelse af levende ressourcer, råstoffer og genetiske ressourcer.

Beskyttelse af naturområder

Naturen forvaltes gennem beskyttelse af naturområder og arter, regulering af udnyttelsen af levende ressourcer samt regulering af aktiviteter, som påvirker naturen negativt. Beskyttelsen af naturområder inkluderer fredede områder udpeget ved fredningsbekendtgørelser, fredning af bestemte lokaliteter, der er vigtige for bestemte arter (fx fuglebeskyttelsesområder, havfuglekolonier, landgangspladser for hvalros, isbjørnes hi-områder og områder lukket for fiskeri eller brug af fiskemetoder, der skader havbunden), beskyttelse af bestemte naturtyper og arter, hvor end de forekommer (fx varme kilder, saltsøer, fredede arter), områder med restriktioner relateret til råstofaktiviteter samt beskyttelseslinjer langs kyst, elve, varme kilder og saltsøer.

Udnyttelse af naturens ressourcer

Udnyttelsen af de levende ressourcer (fx skaldyr, fisk, fugle og pattedyr) reguleres af Landstingslov nr. 18 af 31. oktober 1996 om Fiskeri (samt efterfølgende ændringer) og Landstingslov nr. 12 af 29. oktober 1999 om Fangst og Jagt (samt efterfølgende ændringer), mens udnyttelsen af genetiske ressourcer reguleres af Inatsisartutlov nr. 3 af 3. juni 2016 om Udnyttelse af Genetiske Ressourcer og Aktiviteter i Forbindelse dermed. Underliggende bekendtgørelser giver myndigheder mulighed for at fastsætte begrænsninger og betingelser for udnyttelsen, fx i form af kvoter og jagttider.

Udenlandske aktiviteter skaber forurening

Den grønlandske natur påvirkes også direkte eller indirekte af aktiviteter i andre lande. Global udledning af drivhusgasser og anden forurening påvirker økosystemer og arter. Forurening kan komme hertil luftbåret eller med havstrømme og kan opkoncentreres gennem fødekæden. Nogle langtransporterede tungmetaller ender således i flere af de arter, der spises i Grønland, herunder stoffer, der er kendt for at påvirke menneskers sundhed og indlæringsevne, bl.a. kviksølv og cadmium.

Sæsonbetinget forurening i Nordøstgrønland

Ved Villum Research Station opsendes en heliumfyldt ballon af forskere fra LeibnizInstitut für Troposphärenforschung, Universität Leipzig. I samarbejde med Aarhus Universitet måler instituttet bl.a. på vindhastigheder, turbulens, energistråling og black carbon, som er sodpartikler, der frigives ved forbrænding af bl.a. kul. Sodpartiklerne er en vigtig komponent i atmosfæren, fordi de absorberer sollys.
.

Uventede resultater fra flybårne undersøgelser i 1970’erne viste, at luften over Grønland var forurenet, og at forureningstilstanden i den arktiske atmosfære krævede faste målestationer. Projektet SAGA (Studier af Aerosoler i Grønlands Arktis) begyndte i 1979 og omfattede fire stationer inklusive Station Nord i Nordøstgrønland.

Resultaterne viste overraskende, at det nordlige Grønland hvert år modtager en kraftig sæsonbetinget forurening. Koncentrationerne af svovl og tungmetaller i marts-april havde et udpræget maksimum, som ved Station Nord langt overstiger niveauerne i Danmark.

Det blev klart, at forureningen i Nordøstgrønland stammede fra atmosfærisk langtransport fra by- og industriområder i Rusland og Europa. Monitoreringen af atmosfærens indhold og atmosfærisk nedfald og dets betydning i de arktiske fødekæder er fortsat et centralt omdrejningspunkt i den nuværende forskning ved Villum Research Station/Station Nord.

Bæredygtig udnyttelse

Grønland deler også mange udnyttede bestande med andre lande, fx nogle arter af fisk, havpattedyr og fugle. En bæredygtig udnyttelse af disse bestande kræver derfor, at den samlede udnyttelse er bæredygtig på tværs af de lande, der udnytter den enkelte bestand. Det er en af årsagerne til, at Grønland deltager aktivt i det internationale samarbejde på natur- og miljøområdet, bl.a. i Biodiversitetskonventionen, i Arktisk råds arbejdsgrupper samt i internationale, multi- og bilaterale aftaler og samarbejder inden for fiskeri og fangst, fx Den Internationale Hvalfangstkommission og fiskeriorganisationer.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Biodiversitet og naturforvaltning

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig