En Nansenslæde på Indlandsisen, 1963. Billedet er taget af Einar Gade-Jørgensen, der deltog i flere Grønlandsekspeditioner, herunder arkæologen Eigil Knuths 2. Danske Pearyland Ekspedition, som fotografiet stammer fra. Eigil Knuth var med på flere ekspeditioner i denne barske nordøstlige del af Grønland, hvor landets nordligste forskningsstation, Brøndlundhus, ligger.

.
Ved Villum Research Station opsendes en heliumfyldt ballon af forskere fra LeibnizInstitut für Troposphärenforschung, Universität Leipzig. I samarbejde med Aarhus Universitet måler instituttet bl.a. på vindhastigheder, turbulens, energistråling og black carbon, som er sodpartikler, der frigives ved forbrænding af bl.a. kul. Sodpartiklerne er en vigtig komponent i atmosfæren, fordi de absorberer sollys.
.

Vand, luftbobler og støv i Indlandsisen repræsenterer en klimahistorie mere end 100.000 år tilbage – fra dengang isen faldt som sne. Her viser professor ved Niels Bohr Institutet Dorthe Dahl-Jensen en iskerne til daværende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

.

Verdens største nationalpark på 970.579 km² omfatter den nordøstlige del af Grønland. Nationalparken strækker sig fra Hall Land i nordvest til Jameson Land i sydøst. Nationalparken dækker både en kyststrækning på mere end 18.000 km, store dele af Indlandsisen samt verdens nordligste landområde, hvor forskellige folkeslag gennem tusinder af år har kunnet opretholde livet på basis af de højarktiske dyrearter.

Ud over tidligere inuitkulturer og ekspeditionshytter er der også stadig flere hundrede hytter fra den dansknorske fangstmandsperiode. Mange af disse vedligeholdes i dag af Nanok – en forening, der hver sommer restaurerer udvalgte hytter.

Uden for selve nationalparken, mod syd i Jameson Land, ligger Nerlerit Inaat Lufthavn (Constable Pynt). Lufthavnen fungerer som den primære adgangsvej til Nationalparken samt til byen Ittoqqortoormiit.

Området blev udpeget som nationalpark af Fredningsstyrelsen i Danmark i 1974. Der er yderst begrænset adgang til parken. Ud over fangere fra Ittoqqortoormiit og ganske få turister er det kun ansatte tilknyttet vejrtjenesten, militæret og forskere, der kommer i nationalparken. På parkens seks stationer er under 50 fastboende beskæftiget med overvågning og forskning.

Brønlundhus

Brønlundhus er den nordligste forskningsstation i Grønland. Den blev opført af Dansk Pearyland Ekspedition i 1948 og fungerede som base for ekspeditionen. I dag vedligeholder Center for Permafrost på Københavns Universitet et overvågningsprogram med fokus på klima og permafrost ved stationen.

Station Nord/Villum Research Station

Station Nord er Forsvarets nordligste tjenestested, hvor fem mand har til opgave at holde en landingsbane åben året rundt. Stationen blev anlagt i perioden 1952-56 som en vejr- og telestation med landingsbane. I 2014 blev Villum Research Station bygget på Station Nord, og stationen fungerer som en tværvidenskabelig forskningsplatform og et springbræt for forskningsekspeditioner ind i Nordgrønland. Stationen er åben året rundt, ejes af Selvstyret og drives af Aarhus Universitet.

Danmarkshavn

Længere mod syd ligger Danmarkshavn, i dag en vejrstation, tidligere basestation for Danmark-ekspeditionen (1906-08). Som en del af et globalt netværk af radiosondestationer opsender personalet to gange i døgnet en vejrballon med måleinstrumenter.

Daneborg

Det sydligere Daneborg er hovedkvarter for Siriuspatruljen, hvis opgave er at håndhæve Danmarks suverænitet i Nord- og Nordøstgrønland samt at føre kontrol med ekspeditioner og fredningsbestemmelser i Nationalparken.

Forskningsstationen Zackenberg

Forskningsstationen Zackenberg er en videnskabelig station, som i 1995 blev etableret 22 km fra Daneborg. Stationen, der officielt åbnede i 1997, blev oprettet i samarbejde mellem det daværende Dansk Polarcenter og Københavns Universitet. Den ligger i en højarktisk klimazone, som reagerer tidligere end andre zoner på ændringer i det globale vejr, og forskningsstationens vigtigste opgave er at undersøge og måle klimasvingninger og deres påvirkning af økosystemerne.

Siden oprettelsen har Zackenberg fra maj til oktober været drevet som feltstation. Stationen ejes af Selvstyret og drives af Aarhus Universitet.

Mestersvig

Mestersvig er en nedlagt mineby, som siden 1988 har været en mindre logistisk platform for Siriuspatruljen, der har holdt en landingsbane åben og ført tilsyn med ekspeditioner.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Biodiversitet og naturforvaltning

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig