Afsmeltning fra Sermeq gletsjeren, der ligger ca. 80 km syd for Nuuk. Grønland har mange gletsjere, hvor gletsjeren Sermeq Kujalleq ca. 50 km øst for Ilulissat er den mest produktive. Sermeq Kujalleq bevæger sig med ca. 40 m i døgnet og kælver årligt omkring 46 km3 is.

.

Indlandsisen dækker omkring 81 % af Grønland, og gletsjere og isstrømme rækker ud til kysten, hvor isbjerge kælver, og smeltevand danner elve og fylder søer. Indlandsisen er den næststørste masse af is på Jorden, kun overgået af Antarktis. Isens volumen er på ca. 3 mio. km3 og med en middeltykkelse på 1,8 km. Indlandsisens midte når op til en højde på ca. 3.232 m over nuværende havspejlsniveau. Hvis isen blev fordelt over Danmark, ville den være ca. 70 km tyk.

Isen er fersk og er således også Jordens næststørste reservoir af frosset ferskvand. Isens volumen svarer til en global havvandsstigning på ca. 7-8 m. Undersøgelser af bundmaterialet under isen samt undersøgelser af sedimenter i havet omkring Grønland tyder på, at der har været is i Grønland i mindst 7 mio. år. Indlandsisens størrelse har ændret sig i takt med fortidens varme og kolde perioder, og den nuværende iskappe har dækket landet i mindst 1 mio. år. Man har kortlagt højden af Indlandsisens overflade ved brug af satellitmålinger og bunden ved brug af radarmålinger. En så tung masse af is har gennem tiden trykket klippeunderlaget, så det i de centrale dele er presset ned med op til 1 km. Her ligger bunden i de centrale dele i dag mere end 200 m under det nuværende havspejlsniveau.

Indlandsisen betyder meget for Grønland og for Jordens klima. Der falder sne på iskappen, og i de centrale højtliggende områder er der koldt året rundt, således at sneen ikke smelter om sommeren. De hvide områder reflekterer omkring 80 % af det indkommende sollys og har således et meget højt albedo – et udtryk for den andel af sollyset, der reflekteres fra en given overflade. Det betyder, at den store iskappe er med til at holde Jorden kold.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Landskaber

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig