Ringe i hvidguld med facetslebne rubiner omkranset af diamanter.

.

Den mest interessante grønlandske smykkesten er rubin. Stenens lyserøde til dybt røde farve skyldes et indhold af krom på 0,5-1 %. Den lyserøde varietet kaldes pink safir. Rubinerne blev fundet i 1966, men først i 2017 åbnede rubin- og safirminen Aappaluttoq 150 km syd for Nuuk. De rå sten eksporteres til Østen, hvor de bliver slebet. Grønlands Selvstyre får en royalty på 5,4 % af salgsprisen. Rubinerne er dannet dybt nede i jordskorpen for 2,7 mia. år siden.

Som det første sted i verden blev den lyserøde tugtupit i 1957 fundet i den 1,1 mia. år gamle Ilimassaq-intrusion nær Narsaq. Den omtales ofte som Grønlands nationale smykkesten.

Grønlandit er en varietet af kvarts med det gemmologiske navn aventurin-kvarts. Den grønne farve skyldes mikroskopiske korn af det kromholdige mineral fuchsit. Stenene optræder i det 3,7 mia. år gamle Isuaområde, og grønlandit kan således betegnes som verdens ældste smykkesten.

Nuummit er en sort, 3 mia. år gammel lavabjergart med to sammenvoksede amfiboler. Først ved slibning og polering af stenen fremkommer der farvede reflekser i gyldne og blålige farver (iridescens).

Lapis lazuli kendes kun fra lokaliteten Tupertalik nær Maniitsoq i den 1,8 mia. år gamle vulkanske bjergart carbonatit. Mineralet har siden oldtiden været en eftertragtet smykkesten. Den grønlandske sten har en knap så intens blå farve som de klassiske azurblå sten fra Afghanistan.

Blandt de øvrige grønlandske smykkesten kan nævnes amazonit, grønlandsk månesten, sodalit, agat og andre kvartsvarieteter. Rubin og pink safir og til dels tugtupit sælges internationalt, de øvrige anvendes til lokal fremstilling af smykkesten.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Geologi

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig