Midt i det sneklædte Nuuk hæver domkirkens tårnprydede facade sig. I mylderet af bygninger ses Rigsombudsmandens tjenestebolig, den store grå bygning, der skjuler kirkens langside. Den røde toetagersbygning til højre for kirken var fra 1847 til begyndelsen af 1900-tallet hjemsted for Grønlands Seminarium. Siden har huset tjent som bolig for landsprovst, vicebiskop og biskop.

.

Annaassisitta Oqaluffia (Grønlands domkirke) er Vor Frelsers Kirke i Nuuk. Den højtbeliggende nord-sydvendte kirke (23 x 12 m), der ligger nordligt i den gamle bydel, er udvendig beklædt med rødmalede, klinklagte planker, og saddeltaget er dækket med træspån. En hvidmalet porticus med trekantgavl, søjler og statelig trappe danner indgang. Herover er der et lille tårn med slankt, kobberklædt pyramidetag og et ur fra 1928, 200-året for byens grundlæggelse. Fire urskiver er indlagt i tårnet, så man fra alle verdenshjørner kan se, hvad klokken er.

Det hvidmalede kirkerum er paneleret, og til begge sider for midtergangen står hvidmalede træbænke. I stedet for en altertavle er der et stort krucifiks flankeret af to knælende engle i gips. Altersølvet, dateret 1722, er skænket af kong Christian 6. På sydvæggen hænger et hyppigt gengivet maleri af J.E.C. Rasmussen, der forestiller den knælende Hans Egede i et snedækket landskab.

Bag kirken findes en fredet kirkegård, hvor bl.a. salmedigteren Rasmus Berthelsen er begravet.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kultur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kirker

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig