Sibiriske lærketræer i Narsarsuaq, plantet i 1994. Lærken er tilpasset de udtørrende fønvinde, som er særligt hyppige i Sydgrønland.

.

Det kolde hav omkring Grønland giver lave sommertemperaturer, der begrænser trævækst. De indre sydgrønlandske fjordkomplekser har varmere somre, hvor pilekrat visse steder kan blive op til 3-5 m høje, og birkekrat på de bedste voksesteder bliver 5-8 m. Sammenlignet med tilsvarende områder i Nordamerika er antallet af træarter dog beskedent, træerne små og skovdannende nåletræer mangler.

Fjeld-enebær er det eneste naturlige nåletræ i landet; sandsynligvis har Labradorhavet forhindret spredning af de nordøstamerikanske nåletræsarter efter sidste istid. I over 100 år har der dog været interesse for at indføre og plante nåletræer, især i Sydgrønland, hvor der i mange år blev hentet brænde inde i fjordenes birkekrat.

Allerede i 1898 diskuterede man behovet for »rationel skovdrift« med henblik på at forsyne kommende generationer med brænde.

Det tidligste forsøg på at indføre nye træarter blev udført af herrnhutiske missionærer, som i 1846 udsåede frø af rødgran i det indre af fjorden Alluitsup Kangerlua (Lichtenau Fjord). Planterne er omtalt i 1923, men er siden forsvundet. Andre udsåninger er også forsvundet. En enkelt undtagelse er »Rosenvinges træer« fra 1893 ved Qinngua i fjorden Tunulliarfik lidt nord for Narsarsuaq. Her kunne tre gamle skovfyr i 2013 måles til knap 8 m.

Tusindvis af træer blev fra 1953 og en årrække frem plantet under ledelse af Poul Bjerge. Et resultat af dette arbejde er den lille nåletræsskov ved Qanasiassat i fjorden Tunulliarfik, hvor nogle contortafyr og sibiriske lærketræer i 2016 målte over 12 m.

Siden 1970’erne er der også foretaget større plantninger længere mod nord nær Nuuk, ved Qooqqutdalen og Amerallafjorden, samt nær Kangerlussuaq. Her var de største træer i 2019 op til 5-6 m høje.

I dag findes den største samling af indførte træarter i Arboretum Groenlandicum/Kalaallit Nunaata Orpiuteqarfia (Det Grønlandske Arboret), som ligger ved Narsarsuaq. Arboretet blev indviet i 2004, men hovedparten af plantningerne stammer fra 1980’erne og 1990’erne. I den periode blev der under ledelse af Søren Ødum og Kenneth Høegh plantet over 100.000 træer fordelt på over 100 arter. Langtfra alle arterne har klaret sig i det lokale klima, men forbløffende mange arter overlever, og nogle vokser fint og selvforynger sig.

Plantningerne ved Qanasiassat og Narsarsuaq viser, at man kan dyrke træer i Sydgrønland, hvis man planter de rigtige arter. I de senere årtier har træerne vokset særlig godt, hvilket til dels tilskrives de igangværende klimaændringer. Prognoser viser, at i fremtidens varmere klima vil det område, hvor der kan vokse boreal skov, blive meget større. Overvejelserne fra 1890’erne om skovdrift i Sydgrønland er derfor igen aktuelle.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Biodiversitet og naturforvaltning

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig