Royal Arctic Line benytter Aasiaat som transit for omlastning af containere og stykgods til destinationer i Nordgrønland, hvilket giver en del arbejdspladser.
.

Kommune Qeqertalik er beliggende mellem 67°N og 70°N med et areal på 62.400 km². Kommunen har i alt ca. 6.500 indbyggere. Foruden borgmesterbyen Aasiaat omfatter kommunen byerne Kangaatsiaq, Qasigiannguit og Qeqertarsuaq samt otte bygder. Kommunen blev etableret i 2018 i forbindelse med en opdeling af Qaasuitsup Kommunia og har siden haft en IA-borgmester, der blev genvalgt i 2021.

Kommunens byer og bygder har tradition for hundeslædekørsel i forbindelse med fangst og besøgsrejser, og hundeslæderne benyttes nu også i høj grad i forbindelse med fritid og turisme.

Der har været en væsentlig interesse for områdets geologi og råstofpotentiale med omfattende olie- og gasefterforskning i havet og på Qeqertarsuaq (øen Disko). Interessen for olieefterforskning har på globalt plan været faldende de seneste ti år – i takt med et fald i oliepriserne og øget fokus på CO2-udledningens betydning for klimaet. I 2021 besluttede Naalakkersuisut et stop for olieefterforskning i Grønland. Der er fortsat mindre mineralefterforskningsprojekter i regionen, særligt på Qeqertarsuaq, men ingen fremskredne projekter. Landspolitisk er der planer om at etablere et vandkraftværk ved Qasigiannguit, der i givet fald også skal levere energi til Aasiaat.

Kommunen har en intention om at sprede forvaltninger til de fire byer. Ønsket er derigennem at skabe en mere holistisk styreform, og kommunen prioriterer derfor bl.a. en nytænkende og mere smidig organisationsstruktur, som er tilpasset den lokale identitet, kultur og kulturarv. Herudover vægtes erhvervsudvikling og fiskeri, uddannelse, sundhed og forebyggelse, infrastruktur samt ikke mindst udvikling af turismen i hele kommunen.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kommuner og byer

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kommunerne og byerne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig