Hvor vandet løber ned fra store højder i terrænet, kan det bruges som vandkraft. Fem vandkraftværker producerer el til seks af de største byer i Grønland. I 2018 dækkede de 67 % af elforbruget til borgere og industri.

Det største og ældste vandkraftværk er Buksefjorden, der leverer el til Nuuk. Forsyningskablet, som fører elektricitet fra kraftværket til byen, strækker sig over 58 km og krydser bl.a. den vældige Ameralikfjord syd for Nuuk. Her løber kablet fra en fjeldtop på den ene siden af fjorden til en fjeldtop på den anden, og det er med sine 5.376 m den længste frithængende højspændingsledning i verden.

Overvågning af vandkraftpotentialet

Vandkraft udnyttes i dag kun i begrænset omfang, og det har stort potentiale. Dog udgør vandkraft et alvorligt indgreb i naturen, som skal sammenholdes med fordelene i forsyningssikkerhed og billig grøn energi. Vandkraftpotentialet er blevet overvåget siden 1970’erne, hvilket giver værdifulde informationer om, hvor meget smeltevand der dannes fra Indlandsisen fra år til år. De ferske vande bliver også overvåget med hensyn til mængder og indholdet af diverse næringsstoffer og dermed også næringsstoftilførslen til de mange fjorde.

Mange steder bliver vandmængderne overvåget for at få indsigt i, hvor meget vand der løber forbi de potentielle vandkraftværker. Det er Asiaq – Grønlands Forundersøgelser, der udfører disse målinger på vegne af Naalakkersuisut. Asiaq har 21 aktive målestationer på vestkysten fra Qasigiannguit i nord til Paamiut i syd, hvor nedbør og gletsjerafsmeltning giver store vandmængder i elvene. Derudover bliver flere målestationer drevet af forskningsprojekter, blandt andet Zackenbergelven i Nordøstgrønland og Watson River i Kangerlussuaq.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskaber i Grønland

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Ferske vande

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig