En atlet udfører et »one foot high kick« ved Arctic Winter Games i 2016 i Nuuk. Arctic Sports er dyrket af inuit gennem århundreder. Det er meget publikumsvenligt, og konkurrencerne følges med stor interesse.

.

Under det tre dage lange skiløb Arctic Circle Race ved Sisimiut overnatter man i telte. Temperaturen kan være ned til -30 °C, men hvis de trætte skiløbere stikker hovedet ud af teltet, belønnes de ofte med synet af det smukkeste nordlys.

.

De første fire sportsklubber blev i 1930’erne dannet i Qaqortoq, Nuuk og Maniitsoq. Ti år senere fandtes der 11 sportsklubber, og i 1956 var der i alt 36. Målet i alle sportsgrene var grønlandsmesterskaberne, der blev afholdt med svingende intervaller på op til et par år.

Grønlands Idrætsforbund (GIF) blev stiftet 1953. I alt danner GIF ramme om ca. 130 foreninger med over 9.000 medlemmer. I 1970’erne blev der i de større byer opført idrætshaller, og de mange klubber sluttede sig sammen i specialforbund. Årstallet for oprettelsen vises ofte i navnet, fx UB-68 (fodbold), KS-69 (skiløb), B-67 (badminton). GIF består i dag af ni specialforbund.

Aalasa (lad os bevæge os) er motto for forbundet, der har sat sig som mål, at landet i 2030 skal være verdens mest fysisk aktive. Det skal bl.a. indfries ved at styrke frivilligkulturen. Tiltaget Gør Maj Sund bidrager hertil; Gør Maj Sund er en bevægelse, der styres af lokale frivillige, og målet er at få så mange som muligt til at være fysisk aktive. Sportsklubber, fitnesscentre, svømmehaller, virksomheder, frivillige m.fl. kan oprette begivenheder, hvor det er gratis at deltage. Sociale medier og lokalaviser anvendes til kommunikation.

De forskellige sportsklubber arrangerer klubmesterskaber, regionale mesterskaber og grønlandsmesterskaber. Bag hvert arrangement ligger et stort frivilligt arbejde med tilrettelæggelse, indkvartering, bespisning m.m.

De forbedrede rejsemuligheder har gjort det muligt at deltage i danmarksmesterskaber, verdensmesterskaber og vinter-OL. Rigsfællesskabet betyder dog, at grønlandske deltagere i de fleste idrætsgrene stiller op under dansk flag. Grønlandske sportsfolk har siden 1989 deltaget i Island Games, de olympiske lege for øsamfund, hvor der konkurreres i 12-14 sportsgrene.

Arktiske konkurrencediscipliner

Fysisk og psykisk styrke var nødvendig for at jage og overleve i Arktis. Træningen, der for det meste havde form af lege, indgår i dag i konkurrencesport. Foreningen Arctic Sport Greenland afholder nationale mesterskaber og deltager i cirkumpolare konkurrencer. Hundeslædekørsel og kajakroning er i dag ligeledes konkurrencediscipliner organiseret i foreninger.

Fodbold

Kalaallit Arsaattartut Kattuffiat (Grønlands Boldspilunion) blev grundlagt i 1971, og unionen tæller 76 lokale klubber. Fodbold er således den primære organiserede sport. Mange byer har udendørs grusbaner, og der er de seneste år blevet anlagt flere kunstgræsbaner.

I årene efter 1979 er der blevet opført mange minihaller, hvor man bl.a. kan spille indendørs fodbold.

Arctic Circle Race

Arctic Circle Race, ACR, kaldes verdens hårdeste skiløb. 160 km skal gennemføres over tre dage i det vejr, der nu er. Løbet, der første gang blev afviklet i 1998 og siden er gennemført årligt, tiltrækker mange, både nationalt og internationalt. Al logistikken omkring løbet varetages af omkring 250 frivillige.

Maratonløb

Maratonløb og ekstremløb afvikles i flere byer hen over sommer og efterår. Events arrangeres af lokale sportsklubber eller af foreninger.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kultur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig