Katuaq, Grønlands Kulturhus, ligger midt i Nuuk. Med sin bølgende facade og det markante tagvindue symboliserer bygningen nordlyset. Katuaq er en oase midt i byen, og her samles man om kunst og kultur. Huset er med til at eksponere grønlandsk kultur, ligesom det formidler kulturelt samarbejde mellem Grønland og resten af verden.
.

Miljøorganisationen Urani Naamik (Nej tak til uran) deler flyers ud i Nuuk, april 2021. Debatten for eller imod udvinding af uran har raset i årtier, og i november 2021 vedtog Inatsisartut en lov, der forbyder mineprojekter, hvor uran indgår.

.

En gammel tradition med at afholde sommerstævner, aasiviit, hvor der var plads til politisk debat, musik, kunst, samtaler og praktiske aktiviteter, blev genoptaget midt i 1970’erne. Aasivikbevægelsen byggede på frivilliges indsats, og først i 1980 begyndte Hjemmestyret at give tilskud. Der blev frem til 1996 afholdt Aasivik årligt, og stævnerne blev genoptaget i 2012.

Kulturfestivaler og teatre har fået institutionelle rammer med kulturhuse i Nuuk, Ilulissat og Aasiaat samt nationalteater i Nuuk.

Natur og miljø

Selvstyrets indførelse, hjemtagelsen af ansvaret for natur og miljø samt undergrund og råstoffer kombineret med friheden til at arbejde frem mod selvstændighed har været baggrunden for nye frivillige initiativer. Borgerne kræver at blive inddraget i beslutningsprocesserne, og flere nye ikke-statslige organisationer, ngo’er, er opstået. Verdensnaturfonden WWF har en afdeling i Nuuk, som også er hjemsted for naturbeskyttelsesforeningerne Ocean North, Nuuk Fjords Venner og Avataq samt en aktiv gruppe, der kalder sig Plastic not so fantastic. Foreningen Urani Naamik (Nej tak til uran) har flere lokalafdelinger. Der indsamles og formidles viden om radioaktive stoffer og arbejdes for bedre borgerinddragelse. Foreningen står bag en række demonstrationer mod mineprojekter, hvor der ønskes udvundet uran.

Transparency International

Transparency International fik i 2011 en afdeling i Grønland. Transparency International Greenland arbejder for aktivt at forebygge korruption og fremme gennemsigtighed, ansvarlighed og integritet. Foreningen ønsker at sikre, at økonomisk vækst kommer hele samfundet til gode.

Grønlands Spejderkorps

Grønlands Spejderkorps blev grundlagt i 1973, men spejderbevægelsen har været aktiv siden 1940’erne. I 2007 havde spejderkorpset 500 medlemmer, herefter sås en nedgang i aktivitetsniveauet. I dag er spejderbevægelsen, godt hjulpet af stigende adgang til de sociale medier, på vej med genoprettelse af aktive grupper.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kultur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig