Uummannaq i efterårsaftenlys, hvor fjordisen er ved at dannes. Om vinteren er fjorden dækket af tyk havis, så transport til nogle bygder kan foregå med bil og lastbil.

.

På vej fra Qaanaaq til Siorapaluk. I Qaanaaq distrikt foregår en meget stor del af transporten mellem bosteder med hundeslæde, som også er den transportform, der benyttes til fangsten og i forbindelse med fiskeriet af hellefisk.

.

I Ilulissat er der to grundskoler; Atuarfik Mathias Storch med omkring 310 elever, og Atuarfik Jørgen Brønlund med omkring 305 elever.

.

Avannaata strækker sig mellem 68°N og 81°N og er Grønlands nordligste kommune. Med et areal på ca. 522.700 km² er den på størrelse med Spanien og den næststørste i landet. Kommunen har knap 11.000 indbyggere, der bor spredt over kommunens lange kystlinje i de fire byer Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq samt 23 bygder inklusive de to bygder i Uummannaq, der i 2017 blev ramt af en tsunami og for indeværende er evakuerede. Kommunen blev etableret i 2018 i forbindelse med delingen af Qaasuitsup Kommunia.

Afstanden fra Ilulissat til Qaanaaq er i luftlinje 1.070 km, eller tæt på afstanden fra København til Venedig, og det giver kommunen store logistiske udfordringer. Den nordlige placering og vinterislæg medfører, at Uummannaq og Upernavik distrikter kun kan besejles halvdelen af året, og at Qaanaaq distrikt kun modtager to forsyningsskibe årligt. Det giver udfordringer i forhold til forsyning af fødevarer og gods samt kræver store fryselagre til eksport af den hellefisk, der er distrikternes primære indtægtskilde. Endvidere er hastighed og tilgængelighed af internet begrænset i de nordlige dele af kommunen, fordi de er afhængige af satellitforbindelse. For en del bosteder er vandforsyningen meget beskeden. Levevilkårene er dermed meget forskellige fra byer og bygder længere sydpå. Avannaata påvirkes i særlig grad af klimaforandringerne, fordi ændringer i havisens stabilitet og udbredelse påvirker mulighederne for fangst og fiskeri samt lokal transport i vinterperioden. Tidligere var det muligt at køre bil over havisen i længere perioder og mellem flere bosteder, men tidsrummet afkortes, og færdslen er behæftet med større usikkerhed.

Trods udfordringer har kommunen relativt høj beskæftigelse og gode indkomster, bl.a. i kraft af et godt fiskeri og turisme. Ilulissat er med UNESCO-området Sermeq Kujalleq (Jakobshavn Isbræ) Grønlands største turistdestination. I hele kommunen spiller hundeslæden fortsat en stor rolle i forbindelse med fangst og fiskeri samt i stigende grad i forhold til oplevelsesturisme.

Der har ligesom i Kommune Qeqertalik været omfattende olie- og gasefterforskning til havs, hvilket tidligere skabte forhåbninger om nye erhvervsmuligheder og arbejdspladser, men samtidig frygt for forurening af de vigtige fiskeområder.

Der er enkelte råstofprojekter undervejs, bl.a. ved den nedlagte bygd Moriusaq i distriktet Qaanaaq, hvor selskaberne Dundas Titanium A/S og Greenroc Mining ønsker at udvinde ilmenit-sand. Der er udtrykt bekymring fra bl.a. interesseorganisationen Inuit Circumpolar Council (ICC) Greenland for den øgede aktivitets mulige påvirkning af fangstdyr i Nordvandspolyniet – et permanent isfrit åbentvandsområde af afgørende betydning for den marine økologi.

Siden kommunesammenlægningen i 2009 har kommunen fået kritik fra de nordlige byer og bygder for i for høj grad at prioritere Ilulissat i forhold til offentlige investeringer og tiltag. Ønsket om en selvstændig nordkommune bestående af distrikterne Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq har således jævnligt været fremsat.

Siden etableringen har Avannaata Kommunia, ligesom den tidligere Qaasuitsup Kommunia, været Siumutledet, og partiet vandt kommunalvalget i april 2021. Efter en langstrakt konstituering valgte den hidtidige Siumutborgmester at blive løsgænger, inden han igen kunne fortsætte på posten med støtte fra andre partier.

Kommunen prioriterer langsigtet planlægning med fokus på bæredygtighed og omtanke for fremtidens behov samt at finde nye løsninger tilpasset de lokale behov og udfordringer. Samtidig vil man styrke fagligheden og serviceniveauet i kommunen.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kommuner og byer

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kommunerne og byerne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig