Sisimiut med Nasaasaaq (Kællingehætten) i baggrunden. Sisimiut er Grønlands vigtigste by for indhandling og forarbejdning af fisk og rejer, og samtidig er det en vigtig uddannelsesby med bl.a. gymnasium og bygge- og anlægsskolen, der begge er en del af Kalaallit Nunaanni Teknikimik Ilinniarfik (KTI), samt den Arktiske Ingeniøruddannelse.
.

Maniitsoq. På toppen af fjeldet ses en radiokædestation, der forbinder vestkysten. I dag har Maniitsoq også søkabel.

.

Qeqqata Kommunia er beliggende mellem 64°N og 67°N, med hovedbyen Sisimiut placeret lidt nord for polarcirklen. Kommunens areal er 115.500 km². Fra 66° og nordover på vestkysten er slædehundehold tilladt.

Kommunen har i alt knap 10.000 indbyggere med Maniitsoq som den anden by samt i alt seks bygder, hvoraf Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) er den største.

Kangerlussuaq er Grønlands mest anvendte internationale lufthavn. Den ligger inde ved Indlandsisen 130 km øst for Sisimiut.

Nogenlunde midt på fjorden Kangerlussuaqs nordside ligger en anorthositmine drevet af Hudson Greenland A/S. Minen blev officielt indviet i slutningen af 2019, men pga. covid-19 er produktionen ikke for alvor kommet i gang. Under produktion forventes der ca. 60 medarbejdere.

Kommunen har siden etableringen i 2009 været Siumut-ledet, og ved det seneste valg i 2021 blev den siddende borgmester genvalgt. Kommunalpolitisk prioriteres en styrkelse af socialområdet, fremme af erhvervsudvikling, turisme, sundhed og forebyggelse samt især uddannelse med fokus på folkeskolen og unge uden for arbejdsmarkedet.

Der er udpeget et større UNESCO-område, Aasivissuit – Nipisat, der dækker et 20 km bredt landområde, som strækker sig 220 km fra Indlandsisen nord om Kangerlussuaq Lufthavn og ud forbi Sisimiut, men ikke omfatter selve byen. Der er populære vandreruter mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, og der er løbende diskussioner om at forbinde de to med en vej. For nylig er et atv-spor etableret, som snart er klar til brug.

En vejforbindelse vil udvide det eksisterende vejnet omkring Kangerlussuaq, der blev etableret af amerikanerne og i 1999 blev forlænget helt op til Indlandsisen af Volkswagen (VW) i forbindelse med testkørsler på Indlandsisen. Det vil i givet fald være førte gang, der etableres en længere vejforbindelse i Grønland. Den vil forbinde landets næststørste by med en international lufthavn og bringe store udviklingspotentialer i forhold til turisme og eksport af flyfriske fisk med sig.

Videre læsning

Læs mere om Grønlands kommuner og byer

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kommunerne og byerne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig